Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Domnul M, un profesor drag

Toamna de dincolo de Prut

Peisajele unui fotograf din Chișinău. Alexandru Popovski s-a născut pe 24 iulie 1984, în Florești, Moldova. A studiat psihologie și...

Continuare...


Powered by

Dascali minunati, va multumim!

Domnul M, un profesor drag

Voi scrie despre un profesor drag datorită simplității și autenticității sale. Un om blând și calm care, în ciuda mediului ostil în care s-a dezvoltat, și-a păstrat doza de umor și ochii senini. Nu voi insista asupra înfățișării, după cum, dacă l-ați cunoaște, v-ați da seama că nici el nu o face. Nici identitatea nu i-o voi dezăvlui, respectând postura de “om din umbră” pe care și-a asumat-o. Să-i spunem, prietenește, doar M.

Domnul M. este profesor al Facultății de Litere din Cluj-Napoca. Pentru toți însă, un bun prieten. M. este omul care cu care poți vorbi orice, interminabil în timp, inepuizabil în resurse și dileme.

Ca profesor, este un nesecat izvor de informație. Va spuneam doar că nu există întrebare care la el să nu aibă răspuns. Pe bune, încercați! Ca prieten însă… lucrurile se complică. Controversatului  M. îi place să lanseze capcane, să instige și să se joace cu nervii auditoriului de cafenea folosind suspansul, vorbitul cu tâlc și pe de-a-ntoarselea. Pentru asta și pentru uluitoarea creativitate, opinia publică din juru-i nu se poate hotări dacă să-l proclame idiot sau doar… genial. Eu optez, după cum o justifică și articolul de mulțumire
de față, pentru a doua variantă.

Ca hobby, M. are fotografia. El face macro-uri spectaculoase unor te miri ce lucruri dintre cele mai banale, extrăgând esența și potențialul latent. Privirea îi e orientată în sus, țintind perfecțiunea, ca și în viața de zi cu zi. Pozele sale sunt făcute de la firul ierbii, căci vede lumea într-o simplitate pe care se târăște prin bălți ca s-o descopere (asta chiar și in zilele când are de venit direct la catedră).

Pentru mine, M. este profesorul căruia-i mulțumesc pentru lecțiile de literatură, de curaj, de nebunie, de încredere. Pentru ochii senini!

Mihaela Ilea
Facebook | Twitter

Comentează

Parteneri