Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

De vorbă cu Panait Istrati

Un program de urgenţă de educare a omenescului

Și iată ce ar trebui făcut… “A educa nevoia de a înţelege lumea, iată ceea ce lipseşte de prea multe...

Continuare...


Powered by

De vorbă cu Panait Istrati

WebCulturade @
28 January 2016

Dragă cititorule, îți cerem din nou ajutorul. Pentru că, într-o lume a reclamelor agasante, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Mulțumim! Webcultura.

Marți, 2 februarie 2016, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc lansarea volumului bilingv De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati (Aracne, Roma 2015) de Elena Dumitru.

De-vorba-cu-Panait-IstratiLucrarea va fi prezentată de Mara Chiriţescu, fondatoarea Librăriei Pavesiana, Bianca Burța-Cernat, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară “George Călinescu”, Mugur Popovici, diplomat, și prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Publicată în 2015 la editura Aracne din Roma, la 80 de ani de la trecerea în nefiinţă a autorului Chirei Chiralina, cartea reprezintă concretizarea unei burse “Univers”, acordată de ICR pentru traducătorii profesionişti, şi reliefează aspecte mai puţin cunoscute ale producţiei publicistice istratiene, prin traducerea unei selecţii de articole şi interviuri acordate de scriitor în presa românească. Cu o prefaţă semnată de prof. Giovanna Motta şi o postfaţă a prof. Cornel Sigmirean, acest material inedit în limba italiană este util şi din perspectivă didactică. Totodată, prin intermediul unei introduceri bine documentate şi prin conţinutul propriu-zis, îi permite publicului din Italia să descopere un personaj aparte, dar nu mai puțin reprezentativ, la nivel naţional şi internaţional, pentru viaţa culturală şi socio-politică din perioada interbelică.

Elena-Lavinia Dumitru este traducător şi cadru didactic asociat la Universitatea “Sapienza” din Roma. A susținut două doctorate, unul în Istoria Europei, la Universitatea “Sapienza”, şi unul în filologie, la Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Hungarologie. Colaborează cu catedra de Istoria Europei Orientale, a Facultăţii de Filozofie, Litere, Științe Umane și Studii Orientale, Universitatea „Sapienza” din Roma, precum şi cu Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureş. A mai publicat volumul L’emigrazione intellettuale dall’Europa centro-orientale. Il caso di Panait Istrati (Nuova Cultura, Roma 2012) și a tradus în limba română lucrarea Storia della Romania contemporanea de Antonello Biagini (Editura Universităţii „Petru Maior”, Târgu-Mureş 2012).

Despre autor

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.