Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

De vorbă cu Panait Istrati

10 fotografii în ploaie

“Unii oameni simt ploaia. Alții doar se udă.” (Roger Miller) We are walking in the rain… (Brigitte-Fredensborg) The best thing...

Continuare...


Powered by

De vorbă cu Panait Istrati

WebCulturade @
28 January 2016

Susține și tu Webcultura! Pentru că, împreună, putem supraviețui ignoranței și ignoranților.

Mulțumim. (Vezi aici cine a donat până acum.)

Marți, 2 februarie 2016, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc lansarea volumului bilingv De vorbă cu Panait Istrati/Parlando con Panait Istrati (Aracne, Roma 2015) de Elena Dumitru.

De-vorba-cu-Panait-IstratiLucrarea va fi prezentată de Mara Chiriţescu, fondatoarea Librăriei Pavesiana, Bianca Burța-Cernat, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară “George Călinescu”, Mugur Popovici, diplomat, și prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

Publicată în 2015 la editura Aracne din Roma, la 80 de ani de la trecerea în nefiinţă a autorului Chirei Chiralina, cartea reprezintă concretizarea unei burse “Univers”, acordată de ICR pentru traducătorii profesionişti, şi reliefează aspecte mai puţin cunoscute ale producţiei publicistice istratiene, prin traducerea unei selecţii de articole şi interviuri acordate de scriitor în presa românească. Cu o prefaţă semnată de prof. Giovanna Motta şi o postfaţă a prof. Cornel Sigmirean, acest material inedit în limba italiană este util şi din perspectivă didactică. Totodată, prin intermediul unei introduceri bine documentate şi prin conţinutul propriu-zis, îi permite publicului din Italia să descopere un personaj aparte, dar nu mai puțin reprezentativ, la nivel naţional şi internaţional, pentru viaţa culturală şi socio-politică din perioada interbelică.

Elena-Lavinia Dumitru este traducător şi cadru didactic asociat la Universitatea “Sapienza” din Roma. A susținut două doctorate, unul în Istoria Europei, la Universitatea “Sapienza”, şi unul în filologie, la Universitatea din Bucureşti, Departamentul de Hungarologie. Colaborează cu catedra de Istoria Europei Orientale, a Facultăţii de Filozofie, Litere, Științe Umane și Studii Orientale, Universitatea „Sapienza” din Roma, precum şi cu Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureş. A mai publicat volumul L’emigrazione intellettuale dall’Europa centro-orientale. Il caso di Panait Istrati (Nuova Cultura, Roma 2012) și a tradus în limba română lucrarea Storia della Romania contemporanea de Antonello Biagini (Editura Universităţii „Petru Maior”, Târgu-Mureş 2012).

Despre autor

Comentează

Literatura

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.