Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

De ce frustrarea e buna

Declaraţie de dependentă

Tu, boţ frumos cu aripi de păun, Te-am împletit din vise şi scântei, Să-ţi fie viaţa ca un ram de-alun,...

Continuare...


Powered by

De ce frustrarea e buna

Sorin Tudorde @
27 March 2012

“Frustrarea este o parte esenţială a procesului creativ.”

“Orice proces creativ începe cu o problemă. Începe cu sentimentul de frustrare. Cerneala cețoasă a neputinței de a afla răspunsul. Am muncit din greu, dar ne-am izbit de un zid. Și nu avem nicio idee despre ce să facem în continuare. Când povestim despre creativitate, avem tendinţa de a sări peste acest stadiu. Uităm să menționăm zilele când vroiam să renunţăm, când credeam că sarcina noastră era imposibilă. În schimb, trecem direct la descoperire. Și povestim mai întâi finalul fericit.

Pericolul acestui scenariu constă în faptul că starea de frustrare este o parte esenţială a procesului creativ. Înainte de a găsi răspunsul – înainte de a putea cunoaşte chiar întrebarea – trebuie să ne cufundăm în dezamăgire, convinși că o soluţie este dincolo de puterile noastre. Avem nevoie să ne luptăm cu problema şi să pierdem. Pentru că doar după ce am încetat să mai căutăm, răspunsul s-ar putea ivi.”

Jonah Lehrer

Un material video realizat de artista Flash Rosenberg pentru promovarea cărții lui Jonah Lehrer, Imagine: How Creativity Works.

(via Brain Pickings)

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri