Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Coregrafia stelelor căzătoare

Cum inteligenta unui grup este mai ridicata decat aceea a membrilor sai

Un experiment care deși este ușor de înțeles pare foarte greu de crezut. Marcus du Sautoy, profesor la Universitatea Oxford...

Continuare...


Powered by

Coregrafia stelelor căzătoare

Sorin Tudorde @
12 August 2017

În această noapte stelele căzătoare ne vor oferi din nou un spectacol.

Perseidele reprezintă un curent de meteori activi numit așa după constelaţia din care par că vin, care poate fi admirat anual în luna august. Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, maximul curentului va fi înregistrat în această noapte, iar cea mai bună perioadă de observație va fi după miezul nopții.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuși, vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 12/13 august.

Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.

Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o “perseidă”.

Din păcate Luna va fi la câteva zile după faza de Lună Plină, răsărind la ora 23. Lumina acesteia strica observațiile, însă tot se vor vedea câteva zeci de stele căzătoare pe oră, pe întreg cerul.

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

    Comentarii
  1. În limba romănă, nu există cuvântul „maximul”, ci maximum! Îmi cer scuze, dar se repetă de prea multe ori și, recent, l-am recomandat unor tineri!

  2. Cu plăcere! Vă cer scuze, dar nu se numește ”rol”(=funcție sintactică),ci valoare morfologică(=parte de vorbire). Într-adevăr, există ca substantiv, e utilizat în domenii științifice, matematica, astronomie etc.( mi-am făcut temele, m-am documentat)!. Așa sunt, cârcotașă, dar mai greșesc și eu. Pentru a-mi repara eroarea, promit să vă promovez/distribui prietenilor mei, care aseară, unii auziseră, dar nu au citit, alții ba! Mult succes în ceea ce faceți!

Comentează

Parteneri