Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Comoara naivă

Cel mai îngrozitor cuvânt din câte există

Încă șapte gânduri. Timpul ia totul cu el, fie că vrei, fie că nu. Timpul ia totul, timpul răpește ce...

Continuare...


Powered by

Comoara naivă

Anișoara Melnicde @
12 November 2018

”Comoara naivă” este un film documentar ce-l prezintă pe unul din cei mai importanți pictori români de artă naivă, Ioan Măric.

Problema abordată în film este ambiția umană, care e un imbold ce ne propulsează înainte, ce ne stimulează să acționăm în demersul perfecționării continue, autodepășirii. Ambiția e cea care îl determină pe Ioan Măric să urmeze cursurile Universității de Artă din Iași, deși este un pictor recunoscut în țară și peste hotare, ce are în palmares o multitudine de expoziții personale și premii. S-ar părea o decizie pertinentă dacă nu ținem seama că Măric este septuagenar și face pictură naivă. O pictură naivă presupune crearea unei opere artistice pure, reinventată în toate fazele ei de autorul care ține seama de propriile impulsuri și nu de tradiția artistică. Deci, protagonistul este un pictor amator, dar care face o pictură viguroasă, nu mai puțin valoroasă decât cea profesionistă.

Totuși acesta are o slăbiciune umană de a nu fi muțumit cu ceea ce are. Pentru că Măric are talent și recunoaștere; exprimarea prin formă, linie, culoare îi aduce satisfacții interioare. Ceea ce a rămas nesatisfăcut e orgoliul. Acesta își dorește să se ridice deasupra tagmei amatorilor, râvnește la o diplomă care să-l califice drept profesionist. Harul nu mai este suficient.

Măric a absolvit cu succes facultatea. Acesta câștigă o diplomă, dar pierde din naivitate și puritate. Picturile sale rămâne aceleași dar le face cu mai puțină minuțiozitate și mai multă nonșalanță. Pentru prima dată se confruntă cu critica, iar palmele pe care și le dădea peste față ca să-și întindă ridurile, de astă dată și le dă cu scopul de a-și reduce nervozitatea și frustrarea. Nu mai este naiv, este profesionist, iar statutul impune alte rigori.

Filmul ridică câteva întrebări: ”Ce este arta?, ”Diploma este un criteriu al valorii artistice?”, ”Până unde te poate duce ambiția?”, ”Oare procesul de formare academică a unei individualități artistice nu presupune distrugerea unei părți din individualitatea nativă?”, ”Poate fi prea târziu pentru anumite începuturi?” Sunt întrebări pentru reflecție.

Comoara naivă este un film ce trebuie privit într-o cheie ironică, actantul căruia e amuzant și ridicol în același timp. O figură interesantă ce ne dă importante lecții de viață.

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Anișoara Melnic

Anișoara Melnic

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici.

Comentează

Parteneri