Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Cinci superstiții de Joia Mare

Omul recent

“Omul recent este omul care, oricât timp ar trece peste el și oricâtă vreme l-ar șlefui, tot rudimentar rămâne.” “Oamenii...

Continuare...


Powered by

Cinci superstiții de Joia Mare

Sorin Tudorde @
17 April 2014

Potrivit credinței populare…

1. Cine doarme în Joia Mare în timpul zilei va fi leneș întregul an.

2. Femeile care ațipesc în miez de zi sunt aspru pedepsit de Joimărița.

Joimărița este o ființă imaginară cu înfățișare de femeie respingătoare și înfiorătoare, cu capul uriaș, părul lung și despletit, dinții lați și gura căscată. Este soră bună cu Muma Pădurii, din mitologia românească, dar opusul acesteia: Joimărița este un personaj justițiar, ce luptă împotriva lenei. Este patroana torsului și a țesutului, care supraveghează hărnicia oamenilor.

3. Joia Mare se mai numește Joia Neagră sau Joimărița.

4. În Joia Mare se obișnuiește să se aprindă focuri pe morminte sau în curtea casei: se crede că în această zi morții se întorc acasă și vin la foc sa se încălzească, iar focul va alege spiritele bune care vor păzi casa și le va alunga pe cele rele.

5. În Joia Mare se vopsesc ouăle și se face borș. Se spune că borșul făcut în Joia Mare ține tot anul.

oua-rosii

(surse: 1, 2)

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri