Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Cele sapte pacate capitale

“Te vindeci vreodată de o mare iubire?”

Cinci gânduri despre despărțire. Tu știi cum sună plânsul atunci când nu-l ascultă decât lucrurile din casă, pereții? Uneori când...

Continuare...


Powered by

Cele sapte pacate capitale

Sorin Tudorde @
29 July 2012

“Prostia – măcar de la un anume punct încolo – e păcat.”

Nicolae-SteinhardtNicolae Steinhardt: 29 iulie 1912 – 30 martie 1989.

“Pentru cine este înzestrat cu darul înțelegerii, prostia – măcar de la un anume punct încolo – e păcat: păcat de slăbiciune și de lene, de nefolosire a talentului.

Poti să nu păcătuiești de frică. Este o treapta inferioară, bună și ea. Ori din dragoste: cum o fac sfinții și caracterele superioare. Dar și de rușine. O teribilă rușine, asemănătoare cu a fi făcut un lucru necuviincios în fața unei persoane delicate, a fi trântit o vorbă urâtă în fața unei femei bătrâne, a fi înșelat un om care se încrede în tine. După ce l-ai cunoscut pe Hristos îți vine greu să păcătuiești, ți-e teribil de rușine.

Într-un anume sens, păcatul cu gândul e şi mai abject decât cel cu fapta, pentru că – nevăzut – îi însoţeşte necesarmente făţărnicia, impostura. Eşti în privilegiata situaţie a escrocului faţă de spărgător, care îşi riscă el viaţa; a hoțului din casă (de care nu te poţi feri) față de tâlharul la drumul mare, cu tot pitorescul său alai: calul, pistoalele la brâu, căciula pe-o ureche.”

Nicolae Steinhardt, Jurnalul fericirii

“Cele șapte păcate capitale: 1) Prostia, 2) Recursul la scuze: Nu știu, n-am știut, 3) Fanatismul, 4) Invidia, 5) Trufia neroadă, 6) Turnătoria, 7) Răutatea gratuită. Mai adaug o a opta : dragostea cu sila.”

Nicolae Steinhardt, Monahul de la Rohia

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

    Comentarii
  1. Bodea Ioan

    Buna idee,am pus la semne de carte adresa si am sa mai vin,cultura ar trebui incurajata in acest climat de nebunie.Valorile reale nu sunt respectate,nonvalorile triumfa si dau lectii de morala.

Comentează

Parteneri