Cea mai veche vopsea din istoria lumii a fost descoperita in Romania

O descoperire arheologică extraordinară.

În apropiere de localitatea sibiană Cristian, pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie, a fost descoperită cea mai veche aşezare neolitică din ţară. Printre obiectele găsite aici, o “descoperire epocală”, după cum spune Sabin Luca, directorul directorul Muzeului Brukenthal: cel mai vechi vas cu două guri descoperit până acum în lumea întreagă. Un vas care ascundea însă o altă descoperire la fel de senzațională.

“Piesa centrală este acest vas, care tipologic este unic. Deja am făcut analize, pentru că am constatat că e ceva în interiorul vasului. Analizele făcute la Institutul de Fizică de la Măgurele au dus la constatarea că e cea mai veche vopsea cunoscută în istoria lumii. Amănuntele vor fi publicate, dar oricum este o descoperire năucitoare şi va face vogă în lume.”

Și chiar și mai mult: tot la Cristian a fost descoperită și cea mai veche mască din Europa.

“Prin tipologia ei, această mască vine cel puţin din Anatolia, unde sunt aceste figurine cu ochi aşa-numiţi boabe de cafea, este un argument pentru vechimea acestei piese, de 8.000 de ani.”

(via)

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu