Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Cea mai veche animatie din lume

Regasiri urbane

Despre sclavia sufletelor și marile orașe. Este celebru, dar, cu toate acestea, nimeni nu știe cu adevărat cine este artistul...

Continuare...


Powered by

Cea mai veche animatie din lume

Sorin Tudorde @
28 October 2012

A fost creată acum 5.200 de ani.

În anii ’70 o echipă de arheologi italieni a descoperit într-un mormânt de pe teritoriul Iranului (în Shahr-e Sukhteh, mai exact), un vas datând de acum 5.200 de ani. Acest vas.

Un vas al cărui ornament “desfășurat” arată astfel.

Nu mică a fost surpriza arheologilor când au realizată că, prin rotirea vasului, capra desenată de artistul anonim acum mai bine de 5 milenii “prinde viață”. Priviți.

Iar dacă aceasta a fost prima animație din lume, iată și primul film de animație realizat vreodată. Se numește Fantasmagorie și a fost creat în anul 1908 de către Émile Cohl (prin desenarea manuală a fiecărui cadru, pentru ca apoi, toate cele 700 de desene să fie filmate).

Și, nu în ultimul rând: începând cu anul 2002, la propunerea Asociației Internaționale a Filmului de Animație, ziua de 28 octombrie a fost Ziua Internaționala a Animației.

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri