Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Cat de frig poate sa fie?

Monografia Muzeului National al Taranului Roman

Miercuri, 13 octombrie 2011, de la ora 18:00, la Clubul Ţăranului, în cadrul Conferinţelor „Mircea Vulcănescu”, doamna prof. dr. Sanda...

Continuare...


Powered by

Cat de frig poate sa fie?

Sorin Tudorde @
28 January 2013

Câteva lucruri despre frig.

Să începem cu o temperatură ceva mai “umană”: minus 30 de grade Celsius (o temperatură care, uneori, se înregistrează și în România. La minus 30 de grade Celsius apa fiartă se transformă instantaneu în zăpadă.

Minus 38,5 grade Celsius este cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată în România. O temperatură înregistrată la Bod, județul Brașov (în data de 25 ianuarie 1942).

Minus 45,4 grade Celsius este temperatura medie înregistrată iarna în orașul rusesc Verkhoyansk, o localitate cu aproximativ 1.500 de locuitori care, începând cu 1860 și până la căderea regimului comunist era o destinație pentru deținuții politici. Variațiile de temperatură aici sunt extrem de mari: cea mai joasă temperatură înregistrată în Verkhoyansk a fost de minus 69,8 grade Celsius, ia cea mai ridicată de 37,3 grade Celsius.

Minus 71,2 grade Celsius este cea mai joasă temperatură înregistrată în lume într-o localitate permanent locuită. O temperatură înregistrată în 1924 în stația de cercetări Oymyakon (o localitate în care trăiesc aproximativ 470 de adulți și copii). Cum este să trăiești acolo? Iată câteva secvențe.

Minus 89,2 grade Celsius este cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată în lume. O temperatură înregistrată în data de 21 iulie 1983, în stația de cercetări Vostok din Antarctica.

Dragă cititorule, WebCultura poate exista doar cu ajutorul acelora care aleg să ne susțină prin donațiile lor. Ne poți susține, cu ce sumă dorești, fie prin intermediul unui virament bancar (click aici pentru donație), fie prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri

© 2010-2014 WebCultura.