Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Batranul si marea

O demonstrație de talent în 90 de secunde

Sau despre cum un pictor devine subiect al unui film viral. Anderson Cooper, una dintre vedetele CNN a decis să...

Continuare...


Powered by

Batranul si marea

Sorin Tudorde @
4 April 2012

Un scurt metraj de excepție și o analiză literară de foarte “mare excepție”.

După ce v-am prezentat o animație premiată cu Oscar după romanul lui Hemingway, iată astăzi povestea din “Bătrânul și marea” spusă de graficianul german Hagen Reiling.

WebCultura are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Ne puteți susține, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Iar acum, un scurt citat dintr-o analiză literară din manualul de Literatură Universală pentru clasele a XI-a și XII-a (Editura Didactică și Pedagocică, 1997):

“Lupta cu peștele simbolizează bătălia omului cu existența, încordare surdă (ca atunci când bătrânul strânge în mâinile rănite frânghia de care trage din răsputeri uriașul venit din adâncuri), înfruntarea pe față (ca la uciderea marlinului sau la lupta cu rechinii), iar rarele momente de destindere înseamnă mai ales efort cotidian, bucuria, victoria si măreția înfrângerii. Impulsul îl constituie câștigarea traiului de zi cu zi, dar lupta ajunge să semnifice, dincolo de satisfacerea necesitaților materiale, dorința omului de a-și afirma propria valoare, ca justificare a existenței. Dar bucuria afirmării, a triumfului este repede urmată de pierderea a ceea ce a fost dobândit cu trudă si suferință…”

Continuarea o găsiți pe Wikipedia. Dacă sunteți atenți la așchiile limbii de lemn, vă veți distra copios.

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri