Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Bancul cu statuia: o abordare practică

Omul căruia îi era teamă să nu cadă

O metaforă animată. Cum simpla cădere a unui ghiveci cu flori declanșează o întreagă paranoia ajungând ca, în cele din...

Continuare...


Powered by

Bancul cu statuia: o abordare practică

Sorin Tudorde @
16 January 2013

Știți bancul cu statuia? Statu′ ia tot…

Radu Ștefan Vicol a primit, de la Casa de Asigurări de Sănătate Iași, o înștiințare prin care i se cere să depună declarațiile fiscale pentru perioada 2008-2012 și să justifice neplata contribuțiilor pentru acești ani. Până aici, nimic dosebit. În afară de un singur “amănunt”: Radu Ștefan Vicol are doar 9 ani. Ceea ce înseamnă că autoritățile vor să știe de ce Radu nu și-a plătit dările către stat încă de ma vârsta de cinci ani. Mai ales că puștiul a comis o adevărată “crimă fiscală”: la vârsta de opt ani a câștigat la un concurs de matematică un premiu de 30 de lei. Ceea ce înseamnă, potrivit legii, că puștiul a desfășurat și obținut venituri din “activități independente”…

“Mă intreb la ce declaraţie de venit se referă înştiinţarea asta. Ei îmi spun că, potrivit Codului Fiscal, îmi pun penalizări şi îmi dau amendă. Mi se pare culmea culmilor, este o absurditate. Este elev în clasa a III-a. Mă gândesc că s-au declarat premiile câştigate la olimpiade şi sunt puşi să plătească impozit pentru aceste premii. A fost anul trecut la un concurs, la olimpiada de matematică, unde a luat vreo 30 de lei. Mă întreb la ce venituri se referă. La banii de buzunar, la premiile şcolare de la Olimpiadele Naţionale sau la banii primiţi de la bunici de ziua lui?”, spune Sorin Vicol, tatăl băiatului.

Nu este nicio greșeală. Radu este obligat să plătească

Halucinant, răspunsul CAS Iași ne arată o fațetă incredibilă a realității:

“În lege nu specifică foarte clar ce înseamnă venituri realizate din muncă. CAS Iaşi a notificat un număr de 23.750 persoane care au realizat venituri impozabile privind obligaţia de declarare a veniturilor, pe categorii, în vederea stabilirii contribuţiei de asigurări de sănătate. Persoana la care se face referire figurează cu venituri din dobânzi realizate în anul 2010 şi nu se regăseşte într-o situaţie de exceptare.”

Anul 2013. România…

(sursa: RTV; foto: Pawel Kuczynski)

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri