Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Baietii sunt albastri, fetitele sunt roz

Disney. Remix

Muzică electronică din filmele lui Disney. Muzicianul australian Nick Bertke este cunoscut sub numele de Pogo. Iar Pogo este cunoscut...

Continuare...


Powered by

Baietii sunt albastri, fetitele sunt roz

Sorin Tudorde @
23 March 2011

Proiectul “Roz și albastru” a fost inițiat în 2005 de artistul sud-coreean JeongMee Yoon, pentru a explora diferenţele dintre gusturile copiilor (şi părinţilor) în diverse culturi.

“Roz și albastru a fost iniţiat de către fiica mea, în vârstă de cinci ani, care dorea să poarte doar haine roz şi să se joace doar cu jucării roz. Am descoperit că nu este un caz neobişnuit: în Statele Unite, Coreea de Sud şi în alte părți ale lumii, cele mai multe fetițe iubesc îmbrăcămintea, jucăriile și accesoriile roz.

Este, probabil, rezultatul influenței pe care o au reclamele de tip Barbie: fetele tind, conștient și inconștient, să poarte culoarea roz pentru a arăta feminine.

Cândva, rozul a fost o culoare asociată cu masculinitatea și, considerată o nuanță de roşu, era asociată cu simbolistica acestei culori. În 1914, de pildă, publicația americană “TheSunday Sentinel” sfătuia mamele să folosească rozul pentru băieți şi albastrul pentru fete dacă sunt adepte ale convenţionalismului. Corectitudinea politică și conceptul de egalitate între sexe au avut ca rezultat inversarea perspectivei asupra culorilor.”

Află mai multe despre proiect de pe pagina lui JeongMee Yoon.

Webcultura există cu ajutorul donațiilor cititorilor săi. Mulțumim!

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

    Comentarii
  1. DeliaH

    Copiii din poze au inspaimantator de multe lucruri.SeoWoo nici nu se vede din mareea de obiecte roz.

Comentează

Parteneri