Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Aurel Persu si istoria automobilului

Autopsia poetului

Ai creat poetul după chipul și asemănarea Ta, L-ai lăsat liber să-și descopere sufletul, și ce a rezultat? Disecând prin...

Continuare...


Powered by

Aurel Persu si istoria automobilului

Sorin Tudorde @
1 December 2011

Constructorul primului automobil cu profil aerodinamic din lume.

Pe 13 noiembrie 1922, inginerul român Aurel Persu depunea cererea de brevet pentru un “Automobil de formă aerodinamică cu patru roți montate înăuntrul formei aerodinamice”. O invenție care avea să îi asigure un loc în istoria mondială a automobilului.

“După multe calcule și experimente de laborator, Aurel Persu a ajuns la concluzia că forma ideală a unui automobil, a unui vehicul în mișcare, este forma picăturii de apă în cădere, forma aerodinamică ideală. El a ajuns la coeficienți aerodinamici de 0,22 care și azi sînt greu de atins. A construit automobilul în perioada 1922-1924, cu bani proprii, în Germania. Aurel Persu a adus automobilul în România, parcurgând cu el peste 120.000 km, cu o viteză maximă de circa 80 km pe oră. Datorită lipsei diferențialului putea lua viraje foarte strânse cu 60 km pe oră în deplină siguranță. Persu a donat automobilul, in stare de functionare, Muzeului Național Tehnic “Dimitrie Leonida” in anul 1969. In prezent, el nu mai functioneaza, iar caroseria este deteriorata. Deși automobilul nu a fost realizat în serie, uzinele Ford și General Motors au solicitat cumpărarea brevetului, fără a garanta însă și construirea acestuia. Acest fapt l-a determinat pe inventator să refuze propunerea.” (Wikipedia)

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Comentează

Parteneri