Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Arta sub comunism

Video: cel mai lung pod din lume

Câteva imagini impresionante ale Qingdao Haiwan Bridge, cel mai lung pod peste apă din lume. Podul inaugurat ieri a are...

Continuare...


Powered by

Arta sub comunism

Roxana Teacade @
6 July 2011

Peste o mie de lucrari apartinand Muzeului de Arta Brasov au fost ignorate destula vreme. Asa ca a venit timpul ca o mica parte din ele sa invite vizitatorul la vindecare. Realizate sub regim comunist intre anii 1945-1989, tablourile isi recastiga un loc temporar pe perete.

Sansa la vindecare.

Un stil aparte, noduros, cu fete aspre si reci. Ideea minunata a lui Radu Popica, istoric de arta, mi-a adus ceva neasteptat. Am admirat stilul si ravna cu care au fost create insasi lucrarile acestea umplandu-le de un fel de maretie. Muncitorul ramas parca fara suflet mi s-a parut destul de estetic si mi-a amintit de abecedarul cu ilustratii. Am regasit un spatiu straniu in care ti se ofera o siguranta atent confectionata. Fochisti si constructori, barbati puternici si femei vanjoase, steaguri rosii si portrete ale unui conducator implinit… o iluzie de care m-am lasat purtata pe bucati.

WebCultura are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Ne puteți susține, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!


Fragmente de slogan “Lucru. Sacrificiu” insotite de barbati tristi in negru si de copilul invaluit de lumina artificiala a becului m-au adus la realitate.

“Expoziţia Arta sub comunism, organizată de Muzeul de Artă Braşov, prezintă un fenomen artistic astăzi trecut sub tăcere: producţia artistică oficială a regimului comunist. Devenită indezirabilă după 1989, renegată uneori chiar de creatorii săi, aceasta a dispărut din spaţiul public, rămânând închisă în depozitele muzeelor. O parte însemnată a artei româneşti postbelice a ajuns astfel aproape complet necunoscută noilor generaţii şi uitată de cei ce i-au fost contemporani. Consecinţele subordonării artei criteriilor estetice ale ideologiei comuniste pot constitui un avertisment privind statutul artei şi al artiştilor într-un regim totalitar.”

Despre autor

Roxana Teaca

| De același autor

Luna e plina, cerul e roz, norii lila.

Comentează

Parteneri