Bine ai venit pe WebCultura

Din cuprins:

Alegeri: cu demnitate despre umilință

Prima carte de povesti interactiva

William Joyce, un fost animator la Pixar este realizatorul unui ebook care deschide noi perspective în interacțiunea cu cartea. Creatorii...

Continuare...


Powered by

Alegeri: cu demnitate despre umilință

Sorin Tudorde @
3 November 2014

Undeva, într-o democrație foarte, foarte originală…

…mii de români au așteptat ore întregi în fața ambasadelor României din mai multe orașe europene pentru a-și exercita un drept fundamental: dreptul de a vota. Și au așteptat degeaba.

Nu mă pot pune în locul lor. Și nu îmi dau seama ce umilință a fost mai mare: umilința de a ți se refuza un drept fundamental, umilința de a fi tratat drept cetățean de mână a doua de către oficialitățile propriei țări, umilința de îndura privirile curioase (și cuvintele batjocoritoare) ale lumii civilizate, umilința de a-ți recunoaște neputința în fața obtuzității, umilința de a fi catalogat drept agitator de către jurnaliștii de partid și de stat sau umilința de a ți se spune că, de fapt, totul a fost perfect și tu nu îți dai seama de asta?

Toți acești oameni au fost umiliți pentru simplul fapt că au dorit să-și arate și să arate celor din jur că, într-o țară aflată la marginea și la limita Europei, poate exista demnitate. Și tot ce au primit în schimb a fost umilință.

Peste câteva zile, acești oameni vor fi așteptați din nou la vot. Vor mai face ei efortul de a veni la urne? Poate. Poate că unii dintre ei vor alege din nou posibilitatea de a fi umiliți pentru a-și exercita astfel un drept mult mai de preț și pe care nimeni nu îl poate lua: dreptul la demnitate.

vot-Londra

Despre autor

Sorin Tudor

| Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

    Comentarii
  1. MIHAI R.

    CAMPANIA ELECTORALA A INCEPUT. Cei mai puternici agenti electorali au iesit la strans de voturi chiar in ziua votului. Numele agentilor: Nemultumirea, Indignarea, Umilinta. La turul doi vor veni altii: Speranta, Increderea, Optimismul, Luciditatea, Responsabilitatea, Profesionalismul. Cand toti agentii astia ( nu-i mai numesc votanti; de aseara ei s-au transformat in agenti electorali) vor suna la parintii, copii, rudele, prietenii lor din tara, le vor transmite cel mai puternic mesaj electoral: IN VOTUL VOSTRU STA PUTEREA!

Comentează

Parteneri